Van egy
hasznos tipped?

Eljött a téli gumi ideje

Enyhe időjárással kezdődött a tél, így viszonylag sokáig várhattunk a téli gumi szett beszerzésével. Nem szabad azonban túl sokáig halogatni az útviszonyoknak megfelelő gumik felszerelését.

Keret Eljött a téli gumi ideje

Az autótulajdonosok között minden októberben téma a gumik cseréje. Mikor kell feltenni a téli gumikat? Érdemes-e egyáltalán pénzt költeni ilyesmire? Ha nem esik a hó, minek a téli gumi? Egy autósiskola oktatójaként és volt autószerelőként gyakran megdöbbent, hogy még az évtizedek óta vezető, többszázezer kilométert maguk mögött tudó sofőrök sincsenek tisztában azzal, hogy nemcsak a hó miatt ajánlott a téli gumi.

A 7 fokos szabály

A diákjaimnak is mindig elmondom a sokak számára biztosan ismerős 7 fokos szabályt. Vagyis ha ennél alacsonyabb a napi középhőmérséklet, akkor már érdemes téli gumira váltani. Ilyen időben reggelente már lefagyhat a pára az úttestre, de nemcsak emiatt kell lecseréltetni a gumikat.

Sokan azt hiszik, hogy a nyári és a téli gumik között kizárólag a mintázatban van különbség. Pedig már a gumik anyaga is eltér. A nyaranta az aszfalt felforrósodik, akár 70-80 fokos is lehet.

Értelemszerűen ilyen körülmények között egy keményebb keverékű nyári gumi az ideális. Viszont a téli hideg miatt ezek a gumik hamar megkeményednek, és rosszabb tapadást biztosítanak, ami egyrészt balesetveszélyes lehet, másrészt növeli a fogyasztást. A lágyabb téli gumik viszont ekkor is garantálják az autó és az aszfalt közötti stabil kapcsolatot.

És a négy évszakos gumi?

Tapasztalataim szerint a négy évszakos gumit főként azok használják, akik viszonylag keveset ülnek a volán mögött. Úgy vannak vele, hogy a kisebb utak miatt felesleges lenne évente kétszer cseréltetni a gumikat, inkább vesznek egy garnitúrát, ami mindig jó. Pedig a négy évszakos gumi ahelyett, hogy mindig jó lenne, valójában sosem az. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a négy évszakos gumik rosszak, sokkal inkább azt, hogy elmaradnak a speciálisan az adott évszakra készített gumiktól.

Ráadásul főként olyanok hajtanak négy évszakos gumival, akik kevesebb rutinnal rendelkeznek. Pedig éppen nekik lenne szükségük arra, hogy autójuk a lehető legjobban tapadjon az aszfaltra.

Nagyobb hóban és fokozottan csúszós úton nem is ajánlott négy évszakos gumival elindulni.

Weboldal címe: www.gumitop.hu

SZÓLJ HOZZÁ EHHEZ A TIPPHEZ!

TOVÁBBI AUTÓGUMI, FELNI TIPPEK

Szállítmányozás, fuvarozás, költöztetés – szolgáltatások, amik megkönnyítik a dolgát

Szállítmányozás, fuvarozás, költöztetés – szolgáltatások, amik megkönnyítik a dolgát

Ha Ön fuvarozó, esetleg költöztető céget vezet, egy kiváló műszaki állapotban levő, minőségi használt Iveco teherautóval sokkal jobban ki tudja majd szolgálni ügyfelei igényeit, főleg ha hosszabb távban gondolkozik.

Céges autóbérlés Budapesten

Céges autóbérlés Budapesten

Ma már számtalan autó bérbeadó cég ajánlatai között mazsolázgathatunk az interneten. Nem is csoda, ha nehezen hozzuk meg a döntést, ha választásra kerül a sor! Aggodalomra azonban semmi ok! Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amiket Önnek is érdemes megfogadnia, kamatoztatnia, mielőtt autókölcsönzésre adja fejét. Nézzük, mik ezek!  

Itt van minden ritka alkatrész

Itt van minden ritka alkatrész

Tavasszal vettem egy Malagutit a városi cirkáláshoz. Egész jó állapotban volt, nem is volt öreg, de két hónap után meghalt a gyújtáskapcsoló, a jó robogó alkatrész meg ritka, mint a fehér holló.

Gokart pálya Budapest mellett

Gokart pálya Budapest mellett

Az egyik autómániás haveromat vittük ki a születésnapján Mogyoródra, a Hungaroring Kart Center gokart pálya csíkjára.

Casco biztosítás a legolcsóbban

Casco biztosítás a legolcsóbban

Találtam egy nagyszerű szolgáltatást az interneten. Casco kalkulátor a neve és segít abban, hogy spóroljunk az autó biztosítási díjain. A következőkben az szeretném megmutatni, hogyan működik.